Met dit recept voor aardappelgratin met kaas en knoflook. kun je door de toevoeging van kaas alle kanten op. Wij kiezen voor blauwe kaas, maar dit kan ook een andere kaas zijn.
Eigenlijk geldt voor dit recept eenzelfde bereidingswijze als voor andere aardappelgratins. Je begint altijd met het voorverwarmen van de oven op tweehonderd graden. In de tussentijd bereidt je de inhoud van de ovenschaal voor.
De aardappelen schillen en in dunne plakjes gesneden. Dit kun je het beste doen met een schaaf. De knoflook wordt geperst en bij de melk en slagroom gegooid. Voeg dan zout en nootmuskaat toe, dit doe je gewoon op smaak. Als dit mengsel af is kun je de aardappelschijfjes erbij doen. Vet je ovenschaal goed in, dit zorgt ervoor dat niks gaat aankoeken. Schep met een schuimspaan de helft van de aardappelen in de schaal en strooi de helft van de blauw kaas erover. Dan volgt de andere helft van de aardappelen en de rest van de kaas.
In de kom zit als het goed is nog wat roommengsel, giet dit over de aardappelen. De zachte boter kun je in klontjes snijden en over de ovenschaal verdelen.
Zet dan de schaal zo’n drie kwartier in de oven tot alles gaar is. Dan is het gerecht klaar om te serveren voor je gasten of je snoept er zelf lekker van.