Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Een recept voor een originele Franse aardappelgratin
Een aardappelgratin is eigenlijk van oorsprong een Frans gerecht en is afkomstig uit de streek Dauphiné, een historische streek in het land.

Het gerecht is op veel manieren te maken, maar soms is eenvoud het allerbeste.

Daarom is hier het originele recept te vinden van de Gratin Dauphnois, de originele Franse aardappelgratin.

Recept Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois is erg lekker, en helemaal niet moeilijk om dit originele Franse recept te maken.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Keyword aardappelgratin
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale Tijd 1 uur 20 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 110 kcal

Ingrediënten

 • 600 Gram Aardappelen
 • 400 Milliliter Room
 • 1 Teentje Knoflook
 • Peper en zout naar eigen smaak
 • Handjevol Klontjes Boter
 • Boter om schaal in te vetten

Bereiding

 1. Normaal gesproken gebruiken mensen ietwat dikkere aardappelschijfjes. Ze kopen ze kant en klaar of ze snijden ze zelf iets dikker. Om echt het originele idee te krijgen van een Gratin Dauphnois is het erg belangrijk om de aardappelschijfjes heel erg dun te schaven. Bijna zo dun als een chipje.

 2. Maar voordat je begint aan het schillen en snijden van de aardappelen, zet alvast de oven op 160 graden zodat deze alvast kan voorverwarmen.

 3. Zodra de aardappelen geschild zijn en in mooie dunne plakjes zijn gesneden, is het tijd voor de rest. Pel de knoflookteen, snijd deze doormidden en wrijf een helft over de binnenkant van de ovenschaal. Ga er dan met boter overheen. Dan is het tijd voor een eerste laag aardappelschijfjes, strooi hier voor wat smaak een beetje peper en zout overheen. Deze laatste stap herhaal je tot alle schijfjes op zijn.

 4. De twee halve teentjes knoflook worden geperst en bij de room gegooid. Dit mengsel gaat over de aardappelschijfjes. 

 5. Verdeel dan de kleine klontjes boter over de ovenschaal en zet de schaal dan zo’n uur in de oven. Verhoog daarna de temperatuur tot 225 graden zodat de bovenkant lekker goudbruin kan worden. 

 6. Hou de schaal goed in de gaten, want een zwarte bovenkant vindt natuurlijk niemand lekker. En het zou ontzettend zonde zijn van zo’n simpel, maar ontzettend smaakvol gerecht uit Frankrijk. Je kunt het eten als bijgerecht, of gewoon lekker zo.