Aardappelgratin met Ui

Aardappelgratin met Ui

Een simpele aardappelgratin met ui. Stel je bent gek op aardappelgratin, maar je wilt toch eens een keer iets anders.

Maar je hebt geen zin om te experimenteren met allerlei gekke dingen en je wilt eigenlijk ook niet al teveel moeite doen om eens een keer iets anders te maken.

Dan kan je dit heel makkelijk oplossen door gewoon aardappelgratin met ui te maken.

Een ui heb je eigenlijk altijd wel in huis en geeft erg veel smaak aan een heel simpel gerecht.

Recept aardappelgratin met ui

Voor een aardappelgratin voor vier personen heb je om te beginnen twee uien nodig en zeshonderd gram aardappelen. Als je deze verhoudingen aanhoudt, is dit gerecht bedoelt als bijgerecht.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword aardappelgratin
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 40 minuten
Totale Tijd 1 uur
Geschikt voor 4 Personen
Calorie├źn 180 kcal

Ingredi├źnten

  • 600 Gram Aardappelen
  • 2 Uien
  • 25 Gram Boter
  • 250 Milliliter Slagroom
  • 75 Gram Geraspte Emmentaler

Bereiding

  1. De uien snij je in dunne ringen en bak je aan in een pan met de boter. Doe dit op een laag vuur zodat de uien niet zo makkelijk aanbranden. Je kunt er wat peper en zout aan toevoegen voor de smaak. Proef dus altijd goed tussendoor.

  2. Terwijl de uien staan te bakken op een laag vuur, kun je de aardappelen schillen en met een schaaf of een heel scherp mes in dunne plakken snijden. Een derde van deze schijfjes gaat op de bodem van de ovenschaal. Zorg dat deze wel goed is ingevet. Schep dan de helft van de uien uit de pan en op de aardappelen. Leg dan bovenop de gebakken uien weer een laag aardappelschijfjes. Dan volgt er weer een laag ui en dan de laatste laag aardappelen. Giet dan de room hier overheen en bestrooi dan het geheel met de kaas.

  3. Als je bang bent dat er wat weinig smaak aan zit, kun je de aardappellaagjes bestrooien met een beetje zout. Dit hoeft natuurlijk niet. 

  4. De ovenschaal gaat dan ongeveer veertig minuten de oven in voordat je het gerecht kun serveren.