Aardappelgratin met Ei

Aardappelgratin met ei

Deze aardappelgratin met ei laat wel weer zien hoe veelzijdig het bakken of gratineren van aardappelen in de oven kan zijn. Het is een heerlijk gerecht dat na een korte voorbereiding op tafel gezet kan worden.

Het is een simpel gerecht, maar een ei kan net iets meer toevoegen aan een simpel maar overheerlijk gerecht.

Recept aardappelgratin met ei

Voor een aardappelgratin met ei heb je vaak je veel van de ingrediënten al in huis, perfect dus als je op een luie zondag besluit om toch een goede maaltijd op tafel te zetten. Of als je opeens eters hebt.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword aardappelgratin
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale Tijd 1 uur 10 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 210 kcal

Ingrediënten

 • 2 Eieren
 • 1 Teentje Knoflook
 • 125 Milliliter Slagroom
 • Beetje Nootmuskaat
 • 1 Kilo Aardappelen
 • 50 Gram Zwitserse kaas
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Zoals altijd bij een aardappelgratin is het slim om de oven goed voor te verwarmen. In dit geval zet je de oven op 180 graden. Schil dan de aardappelen en schaaf deze in plakjes. Niet te dik want dan duurt het eeuwen voordat ze gaar zijn, maar ook niet te dun want dan kunnen ze uit elkaar vallen als ze te gaar worden. Je hoeft de aardappelen niet te koken, ze worden gegaard in de oven.

 2. Voeg daarna alle andere ingrediënten, behalve de Zwitserse kaas, in een grote kom bij elkaar. Dit mengsel is de basis voor de aardappelgratin met ei. 

 3. Gooi dan de eerder geschaafde aardappelschijfjes bij het mengsel en roer dit voorzichtig maar wel goed door elkaar. 

 4. Dan kan alles in een ovenschaal. Om een wat steviger geheel te krijgen kun je de boel goed aandrukken met een spatel of schuimspaan of gewoon een lepel. Net wat je bij de hand hebt of in huis hebt. Daarna kan het laatste ingrediënt, de kaas, er overheen. 

 5. De schaal moet dan ongeveer vijftig minuten in de oven staan. Dit om ervoor te zorgen dat de aardappelen goed gaar worden en de kaas mooi goudbruin kan kleuren.

Opmerkingen - Tips

Je zou natuurlijk dit vegetarische gerecht ook kunnen omtoveren naar een gerecht voor vleesliefhebbers. Voeg bijvoorbeeld spekjes of gehakt toe. Als je het toch vegetarisch zou willen houden, kun je voor een extra bite ook wat grof gesneden uit toevoegen.