Aardappelgratin met Kappertjes, Olijven en Tomaten

Aardappelgratin met Kappertjes, Olijven en Tomaten

Maak eens een Italiaanse aardappelgratin
Het aardappelgerecht uit de oven met kaas kennen we vooral uit Frankrijk en is een geliefd gerecht in Nederland.

Je kan er allerlei toepassingen op los laten, dus waarom niet ook een Italiaanse manier om dit gerecht te maken.

Recept Aardappelgratin met Kappertjes, Olijven en Tomaten

Een aardappelgratin met Kappertjes, Olijven en Tomaten, is een gerecht dat eigenlijk uit Italië komt, en niet alleen daar erg populair en lekker is.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword aardappelgratin
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 1 uur 15 minuten
Totale Tijd 1 uur 35 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 185 kcal

Ingrediënten

 • 1 Zak Krielaardappelen
 • 1 Grote Rode ui In ringen gesneden
 • Zwarte olijven zonder pit
 • 1 Glas Droge witte wijn
 • 1 Doosje Cherrytomtaten
 • 1 Potje Kappertjes
 • 3 Teentjes Knoflook
 • 2 Bollen Mozarella
 • Peper en zout naar smaal

Bereiding

 1. Dit is net een wat andere manier van een aardappelgratin, maar daarom niet minder lekker. Begin met het voorverwarmen van de oven op ongeveer 180 graden. De krielaardappelen hoeven niet geschild te worden, alleen gewassen. Als ze een beetje groot zijn uitgevallen zou je ze door midden kunnen snijden, maar dat hoeft niet.

 2. Gooi de krieltjes samen met alle andere ingrediënten, behalve de mozzarella in een grote kom. Meng alles goed door elkaar. De knoflook natuurlijk wel even persen en je zou de olijven doormidden kunnen snijden. Maar door ze heel te laten geven ze wel extra smaak als je een hap van dit gerecht neemt. Gooi dan alles in een grote ovenschaal en dek deze af met zilverfolie. Werk in een oven nooit met huishoudfolie. Zet je kookwekker op een uur. In de tussentijd kan je werken aan een lekker vleesgerecht, een salade of gewoon een boek lezen.

 3. Na een uur haal je de folie eraf. De mozzarella mag je gewoon in royale plakken snijden en over de ovenschaal verdelen. Daarna mag de schaal nog ongeveer een kwartier terug de oven in. Let erop dat de mozzarella goed bruin wordt.

Opmerkingen - Tips

Als mozzarella smelt, wordt het een hele draderige kaas. Dit kan nog weleens problemen opleveren met het opscheppen vanuit de ovenschaal. De draden blijven komen en er lijkt geen einde aan te komen. Om dit op te lossen is het wellicht een goed idee om een schone schaar op tafel te leggen. Als de draden echt niet meer ophouden, zet je er gewoon de schaar in.