Aardappelgratin met Prei

Een frisse aardappelgratin met prei

Er zijn verschillende variaties te bedenken en te vinden op aardappelgratin.

Voor deze aardappelgratin met prei hoef je vaak niet eens perse naar de winkel.

Het bevat ingrediënten je vaak gewoon standaard in huis hebt. Dat maakt het een stuk makkelijker als je niet weet wat je moet koken en je ook geen zin hebt om naar de winkel te gaan.

Wat heb je precies nodig?
Voor vier personen heb je de volgende dingen nodig:

  • 5 kruimige aardappelen
  • 6 preien (alleen het witte gedeelte)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 400 gram geraspte magere kaas
  • 20 gram boter
  • 100 gram geraspte belegen of oude kaas
  • 1 teen knoflook
  • 1 kleine tak tijm
  • zout en peper naar smaak toevoegen

Wat moet je precies doen?
Je begint met het voorverwarmen van de oven, deze zet je op tweehonderd graden. Terwijl de oven begint met voorverwarmen vet je ook alvast een ovenschaal in. Hiervoor kun je het beste een beetje boter gebruiken. Daarna kun je de aardappelen schillen en in ruim water koken met een snufje zout voor de smaak. Als ze bijna gaar zijn, dit duurt ongeveer tien tot vijftien minuten, kun je ze afgieten en in plakjes snijden.

Aardappelgratin met PreiNatuurlijk wel eerst even laten afkoelen. In een nieuwe pan met water en wat zout kun je de prei koken. Snij het witte gedeelte van de prei in ringen en was deze even goed uit onder de kraan. In water dat bijna kookt, blancheer je de prei.

De aardappelen en de prei verdeel je dan over de ovenschaal. Van de melk, geraspte kazen, knoflook, tijm en peper maak je een sausje. Dit gaat over de ingrediënten die al in de ovenschaal zitten. De oven zal inmiddels goed warm zijn. Zet de schaal in de oven en wacht zo’n vijftien tot twintig minuten tot alles gaar is en de kaassaus goudbruin is.

Serveertip:
Aardappelgratin met prei is een goede vegetarische optie als avondeten. Maar als je toch graag een stukje vis of vlees erbij wil, is dat natuurlijk helemaal geen probleem. Kies bijvoorbeeld voor een lekker stukje witvis, een stuk kipfilet of kalkoenfilet, of een lekker worstje kan ook een overheerlijke toevoeging zijn aan dit simpele recept.

Advertentie

You may also like...

Shares